Voordelige & unieke wijnpakketten Shop nu

Domenico Clerico

4 producten
Sorteer op
Speciale prijs € 109,95 Normale prijs € 126,45
Speciale prijs € 47,95 Normale prijs € 55,15
Speciale prijs € 25,25 Normale prijs € 29,05
Speciale prijs € 16,50 Normale prijs € 19,00

Domenico Clerico

Over Domenico Clerico

Domenico Clerico, een vooraanstaande wijnmaker in Italië, heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de wijnindustrie. In het voorjaar van 2017 had ik de eer om hem te ontmoeten en kennis te maken met zijn bijzondere wijnen. Helaas is Domenico Clerico in juli 2017 overleden. Hij begon zijn wijnproductie in 1979 en werd al snel erkend als een van de progressieve "Barolo Boys", een groep experimentele wijnboeren uit de Barolo-regio.

Het Clerico-wijnhuis, gevestigd in Monforte d'Alba, bezit diverse wijngaarden op legendarische locaties zoals Ginestra, Pajanà en Mosconi. Interessant genoeg is de familie Clerico oorspronkelijk geen historische wijnmakersfamilie. Totdat Domenico het bedrijf van zijn vader overnam, werden de druiven verkocht aan het consorzio of op de lokale markt. In 1977 verwierf Domenico Clerico zijn eerste wijngaard in Bussia, waarmee hij een nieuwe weg insloeg.

Hoewel Domenico Clerico vaak wordt geassocieerd met de modernistische school van wijnmaken, evolueerde hij in de tweede helft van zijn carrière naar een meer traditionele benadering. Zijn filosofie als wijnmaker benadrukte het belang van terroir en het maken van wijn die de unieke eigenschappen van specifieke wijngaarden weerspiegelde. Met zijn experimenten in wijnproductie, waaronder het gebruik van grote vaten, grotere tonnen en uiteindelijk barriques, wist Domenico Clerico de dunne grens tussen traditie en moderniteit te bewandelen. Helaas is hij ons ontvallen, maar zijn nalatenschap als een bescheiden "Viticoltore" blijft voortleven.

De Domenico Clerico Barolo

Deze prachtige Barolo is vervaardigd van 100% Nebbiolo-druiven. De betoverende Ginestra-wijngaard, gelegen in het hart van de prestigieuze Barolo-regio, beslaat een oppervlakte van 4 hectare. De wijnstokken zijn rond het jaar 1985 geplant en het volledige beheer van de wijngaard wordt met uiterste zorg en vakmanschap met de hand uitgevoerd.

In de maand oktober worden de druiven met grote nauwkeurigheid geselecteerd en met de hand geoogst. Na een delicate persing ondergaan de druiven een gecontroleerde fermentatieperiode van 15 tot 20 dagen, waarbij de schillen in contact blijven met het sap. De verdere rijping van de wijn vindt plaats in twee fasen. Een deel van de wijn wordt gedurende 24 maanden in Slavonisch eikenhouten vaten gerijpt, terwijl een ander deel gedurende 18 tot 24 maanden in Franse eikenhouten vaten verblijft. Hierbij wordt 40% van de vaten vernieuwd en 60% eerder gebruikt. Na het voltooien van het rijpingsproces wordt de wijn zorgvuldig geassembleerd en gebotteld. In de kelders van het domein krijgt de wijn nog enige tijd rust op fles voordat deze op de markt wordt gebracht.

De Dominico Clerico Barolo presenteert zich met een intens robijnrode kleur. Bij het verkennen van de neus worden elegante en complexe aroma's van tabak, zwarte kersen, espresso, framboos, zoethout en kruiden waargenomen. Op de tong onthult de wijn een volle, krachtige en harmonieuze smaak die wordt gekarakteriseerd door de zijdezachte tannines. De afdronk is indrukwekkend langdurig en getuigt van de hoge kwaliteit van deze wijn.