alcoholvrije wijnen

Alcoholvrije wijn is sinds 2022 een echte trend in de wijnwereld. Er worden steeds meer methodieken gebruikt om alcoholvrije wijn te produceren. In deze blog vertellen wij u graag meer over deze trend en de verschillende methodieken die worden gebruikt om heerlijke alcoholvrije wijnen te maken. Tevens mag een top 10 van onze populaire alcoholvrije wijnen niet ontbreken!

De impact van alcoholvrije wijnproductie

Een nadeel van wijn kan zijn dat alcohol een negatieve invloed kan hebben op uw gezondheid. Gelukkig biedt alcoholvrije wijn een oplossing. Door het gebruik van steeds betere technieken, zoals filtratietechnieken, wordt de smaak van alcoholvrije wijn steeds beter en dit maakt het steeds populairder. Wilt u genieten van een lekker glas wijn zonder de negatieve gevolgen van alcohol, dan is alcoholvrije wijn zeker het proberen waard.

Hoe wordt alcoholvrije wijn geproduceerd

Bij Budgetwijnen houden we van opties, en als het gaat om alcoholvrije wijn, zijn er talloze manieren om het te maken. In ons aanbod hebben we dan ook diverse alcoholvrije witte wijnen, rode wijnen en rosé wijnen. Maar laten we het simpel houden en ons richten op de 2 methoden die het meest bekend zijn. Alcoholvrije wijnen zijn steeds populairder geworden de laatste jaren en er zijn verschillende manieren om alcohol uit wijn te verwijderen. Een van deze methoden is het gebruik van verhitting, maar het is niet de meest aanbevolen manier om alcoholvrije wijn te produceren. Hoewel deze methode snel en goedkoop is, heeft het een nadeel: de wijn verliest belangrijke mineralen, vitaminen en andere stoffen die bijdragen aan de kenmerkende smaak en aroma van de wijn.

Helaas wordt deze methode nog vaak gebruikt bij de productie van bulkwijnen en supermarktwijnen, waarbij de kwaliteit en smaak van de wijn minder belangrijk zijn dan de prijs en de kwantiteit. Het resultaat is een wijn die misschien wel alcoholvrij is, maar ook minder smaakvol en minder gezond dan wijn die op andere manieren geproduceerd is.

De meest populaire methode: omgekeerde osmose

Bij omgekeerde osmose wordt de alcohol uit de wijn gefilterd met een dun membraan. Het goede nieuws is dat dit gebeurt bij lage temperaturen, zodat veel van de smaken en aroma's behouden blijven. Het minder goede nieuws is dat er ook heel wat smaken en aroma's verloren kunnen gaan. Helaas heeft deze methode wel een groot nadeel: veel van de secundaire stoffen in de wijn worden ook uitgefilterd. Gelukkig zijn er ook geavanceerde cross-flow filtersystemen, die de samenstellende elementen scheiden op basis van verschillende molecuulgroottes. Hierdoor blijven meer smaken en aroma's behouden, en worden er minder secundaire stoffen verwijderd. Jammer genoeg zijn deze systemen wel duurder, dus niet elke wijnboer kan deze techniek toepassen.

Als u van plan bent om alcoholvrije wijn te drinken, is het belangrijk om te weten welke productiemethode is gebruikt. Hoewel omgekeerde osmose snel en goedkoop is, kan het wel een negatief effect hebben op de smaak en aroma's van de wijn. Daarom is het slim om te kiezen voor wijn die geproduceerd is met een methode die zo veel mogelijk van de smaken en aroma's behoudt. Zo bent u zeker dat u geen slappe wijn drinkt, maar wel kan genieten van een lekker en verfrissend glaasje alcoholvrije wijn! Dit kan ook zeker met bubbels erbij, zoals onze alcoholvrije bubbels

Onze 10 Alcoholvrije wijn tips

Wij hebben onze expertise ingezet om de tien beste alcoholvrije wijnen te selecteren die u zonder twijfel op elk feestje zou willen schenken. Want zeg nou zelf, wie wilt er nou niet genieten van een lekker glas wijn zonder de negatieve effecten van alcohol? Deze alcoholvrije wijnen zijn niet alleen geschikt voor feestjes, maar ook voor een gezellige borrel na werktijd met collega's of vrienden. Of wat dacht u van een ontspannen avondje thuis op de bank? Onze selectie bestaat uit wijnen van diverse druivenrassen en smaakprofielen, dus er is voor ieder wat wils. Pak uw favoriete glas erbij en ontdek de wereld van alcoholvrije wijnen!

  1. Carl Jung Alcoholvrij Sparkling Blanc de Blancs
  2. Cero Chardonnay Alcoholvrij
  3. Astoria 9.5 ZeroTondo
  4. Lussory Organic Red Merlot (Alcoholvrij)
  5. NOA Shiraz (Alcoholvrij)
  6. Pierre Zero Prestige Moelleux zoet wit (alcoholvrij)
  7. SinZero Chardonnay (Alcoholvrij)
  8. SinZero Brut (Alcoholvrij)
  9. Vini Vici Chardonnay (Alcoholvrij)
  10. Eisberg Cabernet Sauvignon (Alcoholvrij)