Voordelige & unieke wijnpakketten Shop nu

Zoete witte wijn

Producten 1-24 van 79
Sorteer op
Speciale prijs € 19,75 Normale prijs € 20,95
Speciale prijs € 6,95 Normale prijs € 7,95
Speciale prijs € 5,39 Normale prijs € 5,95
Speciale prijs € 6,95 Normale prijs € 7,50
Speciale prijs € 6,29 Normale prijs € 7,25
Speciale prijs € 9,95 Normale prijs € 11,45
Speciale prijs € 17,95 Normale prijs € 20,65
Speciale prijs € 12,95 Normale prijs € 14,95
Speciale prijs € 13,75 Normale prijs € 15,80
Speciale prijs € 16,39 Normale prijs € 18,85
Speciale prijs € 10,19 Normale prijs € 11,70
Speciale prijs € 9,79 Normale prijs € 11,25
Speciale prijs € 5,59 Normale prijs € 6,45
Speciale prijs € 5,29 Normale prijs € 6,10
Speciale prijs € 4,89 Normale prijs € 5,60
Speciale prijs € 4,95 Normale prijs € 5,70
Speciale prijs € 5,75 Normale prijs € 6,60
Speciale prijs € 6,35 Normale prijs € 7,30
Speciale prijs € 5,95 Normale prijs € 6,85
Speciale prijs € 10,49 Normale prijs € 12,05
Speciale prijs € 5,19 Normale prijs € 5,95
Speciale prijs € 9,39 Normale prijs € 10,80

Wat is zoete witte wijn?

Zoals iedereen wel weet wordt wijn gemaakt van het sap van druiven. Maar wat veel mensen niet weten, is waarom de ene wijn droog smaakt en de ander juist zoet.

Bij witte wijn worden de druiven geperst tot sap en waarbij vervolgens een gisting ondergaat. Bij het gisten van wijn moet zuurstof worden voorkomen en daarom gebeurd dit in dichte vaten of stalen tanks. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet gaat oxideren en hierdoor behoudt witte wijn zijn witte kleur. Voor het krijgen van zoete witte wijn zijn er verschillende manieren. Drie om precies te zijn. De eerste manier is wanneer de gisting van nature stopt wanneer de druiven bijvoorbeeld laat zijn geoogst en vol zitten met suikers. Het kan dan gebeuren dat de gisting er zelf mee stopt voordat alle suikers omgezet zijn in alcohol. 

De gisting kan ook stoppen vanwege een te lage temperatuur in de wijnkelder. De restsuikers blijven over en geven de wijn zo een zoete smaak. Het gistingsproces kan daarnaast ook worden stopgezet door de wijnboer. Dit gebeurd door de gistcellen uit de wijn te filteren. Dit geeft doorgaans een zoete witte wijn met een relatief laag alcoholpercentage. 

Zoete witte wijn uit de Bordeaux

Zoete witte wijn hoeft natuurlijk niet altijd goedkope cafe wijn te zijn. Er zijn welliswaar veel slecht gemaakte zoete wijnen, maar er zijn er zeker ook een paar die u geprobeerd moet hebben en die uw zienswijze op zoete witte wijn zeker kunnen veranderen. Zoete witte wijn wordt onder andere in de Bordeaux gemaakt. In de Bordeaux maken ze zoete witte wijn van Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Bijvoorbeeld de Sauternes. Sauternes is wijn gemaakt van druiven besmet met edele rot. Ja u leest het goed, de rivier de Gironde stroomt door de Bordeaux en creëert voor de wijngaarden daarom de ideale omstandigheden voor edele rot. Edele rot wordt veroorzaakt door een goede schimmel genaamd Bortrytis Cinerea. Deze schimmel tast de druiven aan waardoor het vocht in de druif verdampt en de suikers overblijven. Dit is eigenlijk een super concentreerde ingedroogde druif. Deze druiven worden ook handgeplukt en er komt niet meer veel sap uit. Dit betekent dus dat er heel veel druiven nodig zijn om een klein flesje zoete wijn mee te maken. Dit is dus een erg kostbaar proces. Deze zoete witte wijnen zijn fantastisch en hebben de mooiste aroma’s! Een Sauternes ruikt naar honing, gember en marmelade en een flesje kan je decennia bewaren.

Zoete witte wijn kopen bij Budgetwijnen

Budgetwijnen heeft een groot aanbod heerlijke zoete wijnen geselecteerd door deskundige wijnkenners. Bekijk ons aanbod zoete witte wijnen en laat u verrassen door de heerlijke smaken! Voor vragen kunt u ons uiteraard bereiken, wij geven u graag wijn advies om de keuze zo gemakkelijk mogelijk te maken! Bekijk hier al onze witte wijnen.