Oostenrijkse rode wijn

Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Rode wijn uit Oostenrijk

Oostenrijk produceert voortreffelijke rode wijnen. De focus ligt in Oostenrijk wel met name op witte wijn, maar wat betreft rode wijn uit Oostenrijk, wordt veel gebruik gemaakt van de Zweigelt, Blaufränkisch en Blauburgunder druiven. De Oostenrijkse wijngaarden bevinden zich in het oosten en zuidoosten van het land (dus buiten het wintersportgebied, Tirol) in dit landklimaat met een zeer gevarieerde bodem.

Oostenrijkse rode wijn

Een erg lekkere Oostenrijkse rode wijn is de Weinzierl Blauer Zweigelt. Deze rode wijn wordt gemaakt van de Oostenrijkse Zweigelt druif. Bijzonder aan Oostenrijk is dat zij slechts 1% van de wereldproductie van wijn produceren. Maar dit kleine percentage dat er is, is wel van echte topkwaliteit. Deze Zweigelt druif is vernoemd naar professor Fritz Zweigelt. Hij slaagde er in 1922 in deze druif te ontwikkelen als een kruising tussen een Blaufränkische- en een St. Laurent druif. Het is in deze regio bijzonder lastig om een rode druif te verbouwen, maar omdat de Blauer Zweigelt zeer resistent is tegen vorst én warmte en daarnaast geen bijzondere bodemvoorwaarden vereist, kan deze druif goed gedijen.

Oostenrijk behoort tot de klassieke wijnlanden

Oostenrijk behoort tot de klassieke wijnlanden. Begin jaren tachtig heeft Oostenrijk te maken gehad met een wijnschandaal, namelijk dat er een verboden stof werd toegevoegd aan sommige wijnen. Dit moest ervoor zorgen dat de wijnen van beter niveau zouden lijken. Hierdoor hebben eerlijke wijnbouwers zwaar te lijden gehad. Gelukkig is er hierdoor een nieuwe wet in werking gezet in 1985 en dit wordt ook wel gekenmerkt als de ‘strengste ter wereld’. Deze wet was in feite een aanvulling op de reeds bestaande wijn wet en deze nieuwe wet onderscheidt 3 categorieën wijnen:

1. Tafelwijn en Landwijn (Tafelwein en Landwein): ook wel Tischwein genoemd moet van druiven afkomstig zijn met een bepaald minimaal mostgewicht. Tafelwein mag met suiker of ingedikte most worden gechaptaliseerd. De aanduiding ‘Landwein’ mag voor tafelwijn worden gebruikt als de wijn uit een daartoe aangewezen wijnbouwdistrict afkomstig is en niet meer dan 11,5 vol. % alcohol en 6 gram suiker per liter bevat. Ook hierbij is chaptalisatie toegestaan.

2. Qualitätswein: hiervoor is eveneens een minimaal mostgewicht (uiteraard hoger dan voor tafelwijnen) voorgeschreven. Het minimale alcoholpercentage van rode wijn is vastgesteld op 8,5 vol. %. De druiven moeten van een voorgeschreven kwaliteitsras zijn en afkomstig uit een wettelijk omschreven gebied. Ook hier is chaptalisatie toegestaan.

3. Prädikatswein: Voor de Qualitätsweine besonderer reife und leseart kent men ten dele dezelfde termen als de Duitsers. U kunt ze dus beschouwen als ‘Prädikatsweine’.

U heeft 1 product in de vergelijking Alles wissen Vergelijken