Glazen uit fles wijn

U kent het misschien wel, er moet wijn gekocht worden voor het weekend of voor een andere gelegenheid (wijn proeverij, tapas avondje) maar u heeft geen idee hoeveel flessen wijn u nou precies moet halen. Het is natuurlijk per persoon verschillend hoeveel er word gedronken maar de grote vraag is: hoeveel glazen wijn haal ik uit 1 fles?

Verschillende grootte flessen

Er zijn natuurlijk verschillende groottes flessen wijn, dit zorgt ook voor het verschil in aantal glazen wat u uit een fles wijn kunt halen. Ga er van uit dat een fles 75 cl is, hier kunnen ongeveer 6/7 glazen uit geschonken worden. Uit bijvoorbeeld flessen van 150 cl zijn wel 12 glazen te halen. Deze flessen worden ook wel magnum flessen genoemd. Uit een fles van 300 cl zijn wel 24 glazen te halen. Eigenlijk is er dus nooit met zekerheid te zeggen hoeveel glazen wijn er uit een fles geschonken kunnen worden.

Zijn er regels voor het inschenken van wijn?

In principe zijn er geen regels voor het inschenken van wijn. Wel wordt er vaak in de horeca meegegeven dat er in een glas 100 – 125 cc wijn wordt geschonken. De meeste mensen schenken 1/3 van het glas vol. Dit kan eventueel ook liggen aan de soort wijn. Witte wijn bijvoorbeeld is het lekkerst om koud te drinken. Zo kunt u bijvoorbeeld op warme zomerdagen wat minder in uw glas doen zodat de wijn minder snel warm word. De hoeveelheid van inschenken heeft ook invloed op het aantal glazen. Hoe meer er in een glas word geschonken hoe minder glazen u uit de fles kunt halen.

Teveel wijn gekocht? Bewaar de flessen wijn!

Hoe kunt u uw flessen wijn nou het best bewaren? Voor witte wijn is het aan te raden om deze niet koud te bewaren als u de wijn nog niet gaat drinken. Dit kunt u dan het beste doen door de wijn te bewaren bij een constante temperatuur. Zodra u weet wanneer u de wijn gaat drinken legt u deze koud. Voor rode wijn geldt dit hetzelfde. Zodra u weet wanneer u de rode wijn gaat drinken kunt u deze op kamer temperatuur brengen door de rode wijn bijvoorbeeld op het aanrecht te zetten of in de woonkamer. Voor zowel rode als witte wijn is het het beste om deze in een donkere ruimte te bewaren. Door blootstelling aan zonlicht kan de wijn sneller zijn smaak verliezen.

Flessen wijn met een kurk

Flessen wijn met een kurk kunt u het beste bewaren door de fles te laten liggen. Zo droogt de kurk niet uit. Als de kurk uitdroogt gaat het openen van een fles wijn een stuk lastiger dan normaal. De kurk breekt af en hierdoor kunnen er stukjes kurk in de wijn komen. Ook is het het beste als u een fles wijn een tijdje laat liggen, om de fles wijn op een plek neer te leggen waar niet al te veel trillingen zijn. Door trillingen kan de wijn sneller verouderen.
Als u een fles wijn heeft geopend en deze later verder wilt opdrinken kunt u de fles wijn het beste afsluiten met een kurk of een vacuüm dop. Hierdoor komt er niet nog meer extra zuurstof bij de wijn. Het beste is om zowel rode wijn als witte wijn na opening in de koelkast te bewaren. Hierdoor voorkomt u dat de wijn bederft.